Posted on

Ali so drage ure res vredne svojega denarja?

Uro uporabljamo predvsem za merjenje časa, za nekatere pa je tudi statusni simbol, oziroma pokazatelj denarne moči. Drage ure, katere si lahko privošči le malo ljudi, so izdelane iz žlahtnih kovin, največkrat pa so okrašene z dragimi kamni, na ta račun pa tudi pridobivajo na svoji vrednosti.

Ko naraščajo cene kovin in dragih kamnov, naraste tudi cena prestižne ure, ki so največkrat izdelane v omejenih serijah, kar jim še dodatno dvigne ceno, saj na ta način prodajalci prepričajo kupce, da so njihove drage ure unikatne in luksuzne dobrine, ki jih lahko dobijo le redki. Arabski šejki, kitajski poslovneži in ameriški vplivneži, pa so eni izmed redkih, ki vedo, da so drage ure lahko tudi dobra investicija, saj jih lahko kasneje na dražbi prodajo za mastne denarce. Ena izmed takih je bila žepna ura prestižne znamke, izdelana le v devetih primerkih, prodana na dražbi pa za 366 tisoč evrov. So pa teke investicije lahko zelo tvegane, saj se težko napove, katera ura bo kdaj bodoči hit in ji bo cena zrasla.

Velikokrat pa cena ure zraste, ko jo nosi znana medijska osebnost, naprimer znani filmski igralec, glasbenik ali pa športnik. Kaj še lahko vpliva na ceno ure?

  • Kljub velikemu napredku v tehnologiji, ure še vedno izdelujejo ročno. Veliko testiranj in faz izdelave pripomore k temu, da je treba na prestižno uro čakati dolgo časa, da jo izdelajo. Predvsem drage ure, ki so posute z diamanti ali pa vsebujejo veliko drugih žlahtnih kovin in ostale redke materiale, zahtevajo čas izdelave tudi dve leti. Cena take ure pa se lahko giblje do par miljonov evrov.
  • Posebna tehnologija izdelovanja ur, ki jo je leta 1975 izdelal Abraham-Louis Brequet, naj bi pomagala zmanjšati vpliv gravitacije na uro. Zaradi tardicije pa jo izdelovalci ur še vedno uporabljajo.
  • Na ceno ure pa vpliva tudi omejena količina izdelave, saj je s tem kupcem sporočeno, da so ure luksuzne in da jih lahko dobijo le redki posamezniki.
  • Nekatere ure imajo kremenov kristal, skozi katerega teče električni tok, ki ga poganja elektronski motor. Najbolj znano podjetje, ki izdeluje take ure je Swatch.
  • Za razliko od kremenove ure, pa mehanično uro poganja gonilna vzmet, ki jo je treba ročno naviti. Ker take ure izkoriščajo rezervne vire energije, je cena višja.
  • Na ceno drage ure pa vpliva tudi, kakšen pribitek ji namenijo prodajalci, ki pa je odvisen predvsem od tega katere znamke je ura in kako je ta prestižna.

Najbolj znane drage ure so ure švicarskih proizvajalcev, pod katero spada tudi prestižna znamka Rolex. Poleg te, pa so znane tudi druge znamke, kot je naprimer Tudor, Tissot, Certina, Omega, Seiko, ki je plod japonskih proizvajalcev in Citizen. Slednje podjetje je nastalo z investicijami japonskih in švicarskih bogatašev, leta 1993 pa so ustvarili prvo atomsko časovno uro na svetu.

Mnogi se sprašujejo, če so pregršno drage ure sploh vredne svoje cene, še posebej zato, ker se na trgu dobijo kvalitetne replike, ki se jih zlahka zamenja za original. K dvomu pa največ pripomore dejstvo, da je velikokrat razlog za visoko ceno le ime znamke.