Posted on

Ročna ura – zakaj jo nositi?

Ura, ki jo nosimo na roki, je odličen modni dodatek, a hkrati del vsakdanjika veliko ljudi. Morda ste že kdaj pomislili, da ni posebnega smisla v tem, da nosite uro, saj imate mobilni telefon, ki ga ljudje – presenetljivo – večkrat uporabimo zato, da pogledamo na uro, kot da opravimo klic ali napišemo sporočilo. Ročna ura pa je še vedno stvar, ki jo večina nosi. Zakaj bi jo nosili tudi vi?

Pet razlogov, zakaj je ročna ura odličen pripomoček

 1. Hitreje boste pogledali na zapestje kot na telefon, ko vas bo zanimal čas.
  Iz žepa vzeti telefon vam bo zagotovo vzelo malce več časa kot pa en sam pogled na vašo ročno uro. Tudi med opravljanjem vsakdanjih stvari vam bo prav prišlo, če lahko le pogledate na svoje zapestje, kot pa da iščete telefon po žepih, torbicah ali po hiši.
 2. Funkcionalnost, ki jo ima ura na roki, se ne more primerjati s pametnim telefonom!
  Telefonu se sčasoma izprazni baterija. Ročna ura pa ima baterijo, ki zdrži veliko dlje kot tista na vašem pametnem telefonu.
 3. Preprostost
  Ročna ura je preprosta! Ko nas zanima čas, pogledamo na uro, izvemo čas in nadaljujemo s tistim, kar pač počnemo. Če pa pogledate na telefon, ker vas zanima čas, vas bo zraven najbrž zamikalo še kaj drugega in že boste odprli neko aplikacijo, prebrali sporočilo, opravili klic, odigrali igrico, skratka, telefon vas z lahkoto zamoti, ko tega ne potrebujete. Preprostost, ki jo ima takšna ura, pa vam omogoča, da lažje ostanete osredotočeni na to, kar trenutno počnete. To vam omogočajo preproste ure, medtem ko je s trendom pametnih ročnih ur to morda malce oteženo.
 4. Stil

Poleg odlične funkcionalnosti je ročna ura tudi odličen modni dodatek! Če si kupite uro v črni, sivi ali rjavi barvi, težko najdete oblačila, ki se ne bi lepo ujemala z vašo uro! Videz, ki ga ima vaša ura, pa tudi veliko pove o tem, kakšen stil imate, zato je dober modni dodatek, ki vam pomaga k boljšemu in zanimivemu videzu! Najbrž ste že kdaj srečali človeka, na katerem ste hitro opazili ročno uro, in nevede se vam je zazdelo, da je ta človek nekako urejen.

 1. Točnost

Ura je na splošno simbol časa in s tem, ko je ročna ura na vašem zapestju, odražate, da vam čas veliko pomeni! Hkrati pa je dokazano, da so ljudje, ki nosijo ure, bolj točni. Čeprav se vam lahko, ko na to pomislite, ne zazdi, da bi zaradi tega, ker nosite uro, bili kaj bolj urejeni ali več dali na čas, vas tako zagotovo vidijo ljudje, s katerimi se srečujete v vsakdanjem ali poslovnem življenju.

NAŠA PONUDBA ROČNIH UR

 

Več izdelkov

Ročna ura ne kaže samo časa

Pa s tem ne mislimo dodatnih funkcij, ki jih ponujajo pametne in digitalne ure. O vašem stilu ura pove mnogo več kot recimo šal okrog vašega vratu. Lahko imate eno ročno uro, ki se odlično poda k vsem vašim oblačilom, ali pa je v vašem predalu ročna ura, ki se poda k temnim oblačilom, ročna ura, ki se lepo ujema z vašim nakitom in podobno. Najbrž ste že spoznali koga, ki ima v svoji zbirki kar nekaj različnih ur za več priložnosti ali za kombiniranje z različnimi modnimi odpravami. In skoraj gotovo ste že srečali nekoga, katerega ura vam je hitro padla v oči. Izbrati pravo uro zase ni tako težka naloga, saj se njihovih oblik in vrst pa tudi znamk kar vrsti.

Lahko izberemo med več podrobnostmi. Sama vrsta ročne ure je lahko analogna, digitalna ali pametna ročna ura. Poleg njenega videza je dobro, da si izberemo pašček, ki nam najbolj ustreza, ta je lahko iz jekla, lesa, plute, usnja ali blaga. Seveda pa je tudi njena oblika pomembna. Poznamo kvadratne, pravokotne, najpogostejše pa so okrogle ure. Te so lahko večje od širine paščka, lahko pa so tudi manjše ali enako velike. Lahko izberemo analogno uro s številkami ali tako, ki ima namesto arabskih številk rimske številke ali pike, nič manj lepe pa niso tudi tiste, ki nimajo ne pik ne številk. Tudi oblike kazalcev se lahko zelo razlikujejo med seboj, skratka, ponudba na trgu je res ogromna.

Zgodovina ročnih ur

Čeprav je ročna ura najpogostejši modni dodatek moškega spola, je bila prva ročna ura, ki je bila izdelana v 17. stoletju, namenjena ženskam kot modni dodatek. Šele v začetku 20. stoletja pa so izdelali ročno uro, namenjeno moškim. Ta je bila izdelana v prestižnem francoskem Cartierju. Pred tem so moški nosili žepne ure, ki še zdaleč niso bile tako priročne kot zapestne, saj so jih morali, da bi izvedeli čas, vseeno potegniti iz žepa.

Najprej so poznali mehanske ure, ki delujejo tako, da urni mehanizem poganja vrtilna mreža, ki čas ohranja z ocilirajočim ravnotežnim kolesom. Nato pa so v prejšnjem stoletju izumili elektronsko uro iz kremena, napajujočo z baterijo, ki ohranja kremenčni kristal, ki neprestano vibrira. Ure so poleg nakita najbolj pogosto podedovan predmet ali predmet, ki se prenaša iz roda v rod, kar jim doda še večjo vrednost.