Posted on

Kam odnesti uro na popravilo?

Že vsak od nas se je kdaj srečal s trenutkom, ko mu je prenehala tiktakati ura na roki, v stanovanju ali še kje. Morda se je le iztrošila njena baterija ali pa je šlo za kako drugo poškodbo – v vsakem primeru je bil cilj uro čimprej popraviti, saj je ta zadolžena za natančno prikazovanje človekovega dragocenega časa. Popravilo ur navadno opravljajo urarji v urarnah, kjer ponujajo vse od servisiranja, vzdrževanja, popravljanja in obnavljanja vseh vrst ur. Pri tem je ključnega pomena urarjeva preciznost, zaradi česar uporablja številna natančna in občutljiva orodja in elektronsko opremo. Njegova naloga je ugotoviti napake in zamenjati poškodovane oz. obrabljene dele, zato je urarska delavnica pravi naslov, če se sprašujete, kam se obrniti za popravilo ur.

Kako prepoznati kvalitetnega urarja?

Urar, ki je mojster svojega poklica, poleg zgoraj naštetih nalog vsakodnevno tudi izdeluje posamezne sestavne dele ur, sestavlja urne mehanizme in jih nato vgrajuje v ohišja. Zaslužen je za opravljanje meritev, testiranj in regulacije tako elektronskih kot mehanskih ur. Skrbi tudi za vodotesnost ur v skladu s posebno tabelo vodotesnosti. Popravilo ur vključuje tudi obnavljanje starih ur, graviranje in zagotavljanje rezervnih delov za ure, vsak pravi urar pa zna tudi ustrezno svetovati kupcem in jih usmerjati pri nakupu ure.

Urar za popravilo ur uporablja drobno orodje, ki mu omogoča delo s preciznimi sestavnimi deli ure – to so pincete, lupe, urarski vijačniki in druga specialna orodja za popravljanje ur. K njegovim storitvam sodi tudi čiščenje in mazanje ur in urnih mehanizmov, umerjanje ur in skrb za njihovo brezhibno delovanje. Urar najenostavneje in najhitreje odkrije napake v delovanu ur, saj je za to ustrezno poklicno in tehniško usposobljen, obvlada načrtovanje dela in pripravo poteka dela, da je popravilo ur izvedeno hitro, učinkovito in kvalitetno.

Pri tem ne gre le za popravilo mehanskih ur, temveč tudi električnih in elektronskih, zato mora poznati principe delovanja posameznega urnega mehanizma. Njegov poklic je preplet znanja strojništva, elektronike, optike in v zadnjih letih še računalništva, saj gre tudi razvoj ur v koraku s časom, zato mora poznati trende na področju napredka ur.

Vsaka prava urarska delavnica za popravilo ur je opremljena v skladu s trenutnimi urarskimi standardi oz. zahtevami, urarji pa se tudi redno strokovno dodatno izobražujejo in so vešči najrazličnejših nalog v povezavi s popravili ur. Ob tem s pridobljenimi posameznimi certifikati za popravila priznanih blagovnih znamk ur zagotavljajo njihovo brezhibno delovanje po popravilu.

Kako pa je s cenami in časovnim okvirjem popravil?

Cena za popravilo ur je odvisna od zahtevnosti popravila in od tega, koliko materiala in kakšen material urar porabi za popravilo. Podobno velja za čas popravila – delna popravila, kamor sodi zamenjava baterij, paščkov in teleskopskih ročajev, so izvedena takoj, če pa gre za zahtevnejša popravila celotnih ur, lahko popravilo traja tudi dva do tri tedne. Na čas za popravilo ur velikokrat vpliva tudi zaloga rezervnih delov za ure oz. kako hitro jih je mogoče pridobiti. Vsekakor pa lahko za brehibno delovanje vaše ure v veliki meri poskrbite kar sami – in sicer tako, da njen servis zmeraj opravljate pri strokovno usposobljenem urarju oz. serviserju in jo ob tem še ustrezno shranjujete in negujete, da bo njena življenjska doba resnično dosegla maksimalno vrednost.